- Het is een goed idee om kinderen 's avonds en overdag een fluohesje te laten dragen, want hun kleine gestalte is een nadeel in het verkeer. Met een fluohesje vallen ze dan sneller op aan kruispunten, tussen auto's of aan oversteekplaatsen.
Fluohesjes, fluo en reflecterende kledij
Vanop hoeveel meter ben je zichtbaar met fluo en reflecterende kledij?
De VSV deed een test om te achterhalen vanop welke afstand je als voetganger zichtbaar bent met donkere, lichte, fluo en refelecterende kledij. Het resultaat varieert van 15 tot 150 meter. Kijk zelf in de onderstaande video. De vermelde afstanden in de video komen overeen met de resultaten van onze eigen test. De afstanden zijn van verschillende factoren afhankelijk. Denk maar aan de positie van de koplampen, de plaats waar de voetgangers lopen en de omgevingsverlichting. Uit deze steekproef kunnen we geen grote wetenschappelijke conclusies trekken, maar we deden wel een paar opvallende vaststellingen over het effect van fluorescerende en reflecterende kledij in het donker.
Zichtbaarheid in het donker: reflecterende kledij maakt verschil
Reflecterende kledij in het donker
- Reflecterende kledij of accessoires maken je beter zichtbaar. Ze zijn een aanrader voor de zichtbaarheid van fietsers en voetgangers in het donker.
- Als de koplampen van een voertuig op reflecterende kledij, accessoires of de grijze stroken van je fluohesje schijnen, weerkaatsen die. En dan kan je soms al vanop 150 meter te zien zijn!
- In het donker maken alleen reflecterende stroken op kledij of fluohesjes echt een groot verschil voor je zichtbaarheid voor automobilisten.
Lichtkleurige, fluo of donkere kledij in het donker
- Lichte of fluokleuren (zonder reflecterende stroken) hebben weinig effect in het donker. Je ziet nauwelijks een verschil met andere kleuren kledij als het donker is! Chauffeurs merken je pas op als ze al redelijk dicht bij je rijden. Vaak pas op +/- 30 meter. Overschat het effect dus niet als je met lichte kledij in het donker stapt of fietst.
- Draag je alleen donkere kledij, dan is het zeker extra moeilijk voor chauffeurs om je snel op te merken in het donker. De kans bestaat dat ze je pas zien als ze al vlakbij je rijden. Donkere kledij vermijd je beter als je goed wil opvallen voor andere bestuurders.
Wanneer en voor wie is een fluohesje aan te raden?
Zichtbaarheid van motorrijders
- Ook motorrijders worden tot de groep van kwetsbare weggebruikers gerekend.
- Voor motorrijders is hun zichtbaarheid een heel belangrijke factor voor hun veiligheid.
- Lees meer over zichtbaarheid bij motorrijders en waarom een fluohesje voor deze doelgroep zeker aan te raden is, ook overdag.
Zichtbaarheid overdag: effect van fluohesjes en reflecterende kledij
Reflecterende kledij geen effect overdag
- Reflecterende kledij, naden of stiksels hebben geen effect overdag (middelste persoon op de foto rechts draagt een reflecterende jas).
- Reflecterende kledij of stroken weerkaatsen alleen in het donker als er koplampen of lichten op schijnen.
Fluorescerende kledij aanrader bij slecht weer en schemerdonker
- Overdag vallen fluokleuren meer op dan andere kleuren.
- In het blauwe licht van het schemerdonker vallen fluohesjes of -kledij extra goed op.
- Ook als het regent of als het een donkere dag is, ben je veel beter zichtbaar in het verkeer in fluokleuren.
- In die omstandigheden is een fluovestje aan te raden. Het maakt een groot verschil voor automobilisten en andere bestuurders. Ze zullen je meestal veel sneller opmerken.
Lichte en opvallende kleuren in het verkeer
- Als je kleren draagt in lichte of felle kleuren (bv. een witte of rode jas), dan zal je overdag misschien iets beter zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Maar het heeft niet zoveel effect. In het schemerdonker of bij slecht weer zal het een groter verschil maken.
- Automobilisten zullen je in sommige omstandigheden van verder zien lopen of rijden in vergelijking met voetgangers of fietsers op dezelfde plaats die donkere kledij dragen.
Video zichtbaarheid fietsers en voetgangers in het donker
In het donker ben je soms al vanop 150 meter afstand zichtbaar als chauffeurs met hun koplampen op je reflecterende kledij of accessoires schijnen. Een fluohesje of ander reflecterend materiaal is dus zeker een aanrader om je zichtbaarheid te verhogen in het donker. Wij deden een test in het donker. Kijk en tel je even mee?
Hoeveel fietsers, voetgangers en steppers zie je?
Oplossing: aantal weggebruikers in het donker?
Zijn er kwaliteitsnormen voor fluohesjes?
Fluohesjes en accessoires zijn er in allerlei vormen, soorten en kleuren. Als je een fluohesje koopt om beter zichtbaar te zijn in het donker, zijn er 2 dingen belangrijk.
- Let erop dat het fluohesje reflecterende stroken heeft.
- Controleer of het fluovestje voldoet aan de kwaliteitsnormen die verplicht zijn in de Europese Unie. Er moet een Europees kwaliteitscertificaat op het etiket vermeld staat.
Waarop moet je letten als je een veilig fluohesje wil kopen?
- Controleer het certificaatsnummer op het etiket.
- Een fluohesje voor niet-professioneel gebruik, zoals voor fietsers of voetgangers moet voldoen aan de norm EN 1150.
- Professionele veiligheidskledij (bv. voor wegenwerkers) moet het strengere certificaat EN 20471 dragen. Fluohesjes voor volwassenen voldoen vaak ook aan deze veeleisende norm.
Zijn er onveilige fluohesjes op de markt?
- Verkopers in de Europese Unie mogen alleen goederen verkopen die voldoen aan de strenge Europese normen. Controleer het certificaatsnummer in het etiket om zeker te zijn.
- Let vooral goed op als je online fluohesjes koopt. Het internet is groter dan de Europese Unie. Informeer altijd of het om hesjes gaat met een Europees veiligheidscertificaat.
Zijn duurdere fluohesjes veiliger of beter van kwaliteit?
- Er zijn soms grote prijsverschillen tussen fluohesjes die toch allemaal aan de Europese norm voldoen. Hoe kan dat?
- Zodra er een certificaatsnummer EN 1150 of EN 20471 op het etiket van je fluohesje staat, kan je ervan uitgaan dat het zeker voldoet aan de veiligheidsvoorschriften (ook de goedkopere). De reflecterende stroken zijn groot genoeg en ze zullen voldoende weerkaatsen als er licht op schijnt.
- Het prijsverschil zit dan niet in de veiligheid van het hesje, maar meestal in de kwaliteit of duurzaamheid van de stof of de afwerking van het fluohesje.
Fluohesjes in de auto
Wanneer moet je een fluohesje aandoen bij autopech?
- Een bestuurder moet een fluohesje dragen als hij zijn voertuig verlaat, bijvoorbeeld bij autopech.
- Dus bewaar het in je auto binnen handbereik, bv. onder je stoel of in het handschoenenkastje.
- De verplichting geldt enkel op autowegen en autosnelwegen op plaatsen waar je normaal niet mag stoppen of parkeren, bv. op de pechstrook.
- De verplichting geldt alleen voor de bestuurder.
Hoeveel fluohesjes moeten er verplicht in de auto liggen
- In je auto moet er verplicht 1 fluohesje liggen.
- Passagiers zijn in principe niet verplicht om een fluohesje te dragen als ze uitstappen bij autopech op een auto(snel)weg. Uiteraard is het veiliger als ze ook een fluohesje dragen. Dus voorzie voor de veiligheid best voor elke passagier een fluohesje in de auto.
Veiligheidstips bij autopech
-
Verlaat de auto zo snel mogelijk langs de kant van de vangrail en ga erachter staan met alle inzittenden.
-
Bel dan de hulpdiensten of pechverhelping en wacht daar op hulp.
- De pechstrook is een bijzonder risicovolle plaats. Er gebeuren vaak zware aanrijdingen. Daarom mag je ze enkel in geval van pech gebruiken.