Jouw snelheid, onze veiligheid

Jouw snelheid zorgt mee voor het veiligheidsgevoel van anderen. Voor de veiligheid van de fietser die je voorbijrijdt, de brommer of step achter je, de mama die oversteekt met haar kinderen. Door je snelheid aan te passen aan de snelheidslimiet, draag je bij aan een veiliger verkeer voor iedereen. 

Waarom zou jij je snelheid aanpassen?

Je aan de limiet houden = meer tijd om te reageren


Om elke hoek vind je een reden om je snelheid aan te passen aan de snelheidslimiet. Rij je namelijk te snel, dan ben je minder goed voorbereid op andere weggebruikers die je onderweg tegenkomt.

Het hoeft vast niet te verbazen dat je meer ziet als je de snelheidslimiet respecteert. Verschijnt daar plots een obstakel op de weg, dan maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker om daar gepast op te reageren. Hou je je aan de snelheidslimiet, dan heb je simpelweg meer tijd om te beslissen wat je doet.

Wie sneller rijdt, wint amper tijd. Daar is een wetenschappelijke verklaring voor!

Geef jezelf en anderen meer kansen


Wist je dat een ongeval bij ‘maar’ 30 km/u maar zelden dodelijke slachtoffers maakt? Dat komt omdat de impact ettelijke malen kleiner is dan wanneer je bijvoorbeeld 50 km/u rijdt. Je geeft een veel betere overlevingskans aan potentiële slachtoffers, maar je geeft jezelf ook een veel betere kans om het ongeluk simpelweg te voorkomen! 

De snelheidslimiet is een veiligheidslimiet. Die worden niet lukraak gekozen; er zit een belangrijke reden achter! 

Meer dan 8 op de 10 autobestuurders zegt (bijna) elke rit in de schoolomgeving (82%) en binnen de bebouwde kom (81%) op de snelheid te letten. In de andere snelheidszones is dit 3 op de 4.

VSV bevraging (2024)

Om elke hoek een reden om je aan de snelheidslimiet te houden

In een woonwijk kom je heel wat tegen. Door de snelheidslimiet te respecteren geef je de buurtbewoners het gevoel dat ze veilig zijn in hun eigen woonomgeving. Daar zijn ze je vast heel dankbaar voor!

Binnen de bebouwde kom hebben voetgangers aan een zebrapad altijd voorrang. Door je snelheid te matigen en tijdig te stoppen, geef je hen niet alleen de tijd om rustig over te steken, maar ook om dat te doen met een gerust gemoed. Zeker als ze wat minder goed te been zijn. Met wat hoffelijkheid wordt het verkeer een aangename en veilige plek voor iedereen.

Geef je mening

Waarom hou jij je aan de snelheidslimiet?

      Download campagnemateriaal snelheid

      Het onderstaande campagnemateriaal mag 1 jaar gebruikt en getoond worden (tot 03/02/2025). Het materiaal mag niet als download aangeboden worden op websites van derden.

          Gegevens organisatie

          Contactpersoon sensibilisering

          Contact


          Vragen over deze campagne? Contacteer lynne.vincent@vsv.be